5 Bästa matbloggarna 2017

Vilka är Sveriges bästa matbloggar? Självklart beror det på vad man som läsare uppskattar och prioriterar i val av blogg. Är det snygga bilder, inspirerande recept eller kanske kåserier om matlagning? När Mitt Kök listade matbloggar år 2017 så presenterade de Sveriges 12 bästa matbloggar. Det är inte svårt att hålla med om deras prioritering för i dessa bloggar finns bilderna, den personliga touchen och recepten som får en att vilja återkomma till bloggen regelbundet.

Utan någon inbördes ordning kommer här några av de Bästa Matbloggarna:

Linneasskafferi.se

Linnea lyckas verkligen med att bjuda på de mer annorlunda recepten utan att för den skull ta ut svängarna för mycket. Utbudet är brett och på fatet ligger allt mellan nyttiga energibollar till mer kalorifulla snickerskakor. En stor fördel är att hon lägger ner lika mycket tid på bilderna som på recepten och maten/baket.

Bloggen startades 2007 med målet att samla de recept hon tyckte mest om samtidigt som bloggen kunde bli ett sätt att samla idéer och tankar kring matlagning och bakning. Hennes blogg växte relativt snabbt och tack vare stort intresse fick hon möjligheten att ge ut en egen bok som heter ”Gott att ge bort – ätbara presenter från Linnéas skafferi”. Hennes kändisskap har även medfört att hon pratat i radio, gjort uppdrag åt magasin och just blivit utnämnd till Bästa Matblogg.

 

100kitchenstories (På bloggplattformen Nouw)

Bloggen drivs av Paulina Sunovieri som skriver både om bakning och matlagning. Den röda tråden är att alla recept är laktosfria. En underbar källa till inspiration för de som är intoleranta, allergiska eller av annan orsak inte vill få i sig laktos. Att det går att baka och laga vad som helst utan laktos bevisar Paulina med mängder av lyxiga recept.

I likhet med andra framgångsrika bloggare så lägger hon ner stor tid och energi på riktigt snygga och unika bilder. Det känns proffsfotograferat då hon inte bara fokuserar på produkten utan även dess omgivning. Utöver mat och bakning skriver hon även lite om sin vardag exempelvis resor m.m. Det finns även en del blogginlägg om fysisk och psykisk ohälsa samt de länder hon får inspiration av när hon ska laga mat. Bloggen är både nämnd av Expressens Mitt Kök samt Ingredient Matcher på listor över bästa matbloggar.

Ikoketmedanders.se

Välkommen in till Anders kök, och hans blogg, där klassiska rätter mixas med mer exotiska och annorlunda recept. Framförallt är det hans brinnande intresse för mat som gjort att bloggen följs av så många. Det viktiga är inte att följa minsta lilla trend gällande bloggning, matlagning eller smaksättning. För honom är det istället smakerna som är viktiga och att få laga maten från grunden.

Exempel på inlägg är ”Fläskpannkaka toppad med bacon” och ”Kycklingfilé i ugn med trattkantarellsås och osttäcke”. Även om det finns en del recept som verkligen sticker ut så är det främst basrecept vilket bevisar att det viktigaste är en passion för att laga mat och skriva om detta för att få läsare och följare.

Matsafari.se

Matsafari drivs av Ann-Sofi Karlsson och bloggen har en tydlig personlig touch och inte sällan med roliga tvister på matlagningen och bakrecepten. Ett exempel är minipizza med chiafrön…

Hon presenterar bloggen med ”En ganska rolig liten blogg” och det sammanfattar bloggens känsla mycket väl. Bloggen startades 2010 som en drivkraft för att få tillbaka känslan att njuta av livet. Året före drabbades hon av utmattning- och ångestsyndrom vilket tog sig uttryck i många delar av livet. I hennes beskrivning av bloggen säger hon att det var ”den värsta tiden i mitt liv” och att livet i stort sett bara bestod i att sova och gråta.

Matsafari blev ett litet ljushål i mörkret och ett sätt att lägga fokus på något hon vanligtvis tycker om. Redan ett år efter att den startats upp fick hon förfrågan av Niklas Ekstedt att flytta över bloggen till Matmolnet. Där bloggade hon fram till 2013 och driver sedan dess bloggen på egen domän.

Genom den uppmärksamhet som bloggen gett henne har hon fått skriva för tidningar och magasin samt varit med i radio och samarbetat med en rad olika matproducenter. Bloggen har därmed öppnat upp vägar som hon aldrig trodde skulle kunna öppnats tidigare. I slutet av sin presentation skriver hon att hon uppskattar alla som peppat och gett henne beröm för att hon drivit bloggen på sitt unika sätt. Kanske är det just den personliga touchen som gjort hennes blogg så uppskattad.

Aliciaskokbok.se

Alicia Hedlund både bloggar och fotar riktigt proffsigt. Alla inlägg är mycket snygga och kan vara allt från recept på kladdkakor till mer avancerade middagstips.

En fördel är att hon har ett mycket snyggt receptindex som visas upp i bokstavsordning och med passande bilder. Besökaren kan därmed lätt hitta recept på glass likväl som glutenfritt eller kötträtter.

Alicia har länge haft ett stort intresse för matlagning och att välja restaurangprogrammet på gymnasiet var uppenbarligen självklart. Därefter fortsatte hon sin utbildning genom att läsa till dietist.

I sin egen presentation av bloggen säger hon att hon alltid varit nyfiken att testa nya smaker och experimentera i köket. Samtidigt tycker hon att det är ”förbaskat roligt” att fota maten vilket väldigt tydligt syns på bloggen. För det är så långt ifrån amatörbilder man kan komma. Dessutom fotar hon ofta löpande under hela processen vilket gör det tydligare hur maträtten eller bakningen löper framåt. Det var även kombinationen av intresset för mat och foto som låg till grunden för bloggen.

Bloggen blir därmed en slags samlingspunkt för de experiment och tankar hon har kring matlagning. Med bloggen sprider hon inspiration om matlagning och vill utmana sina läsare att prova smakar som man inte tidigare provat.  Eller vad sägs om ”confiterade anklår på salladsbädd med tomatvinägrett, grillad spetspaprika & buffelmozzarella”…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *